Идеята

"Хлебна нива" дава възможност на хората да ядат пресен хляб от нива, стопанисвана специално за тях.

Трудно е в днешно време да ядеш хляб така, както са правели хората в старо време - когато сами са орали нивата си, сами са сеели житото, сами са се молили за дъжд, сами са жънали и вършеели, сами са си мелели брашното и сами са си пекли хляба. Целия този процес прави крайния резултат (хлябът) много по-сладък от колкото да си купиш хляб на готово. "Хляб на зелено" дава възможност на хората да се докоснат до магията (част от) да приготвиш сам храната си от А до Я. Освен това, човек ще бъде сигурен за произхода и начина на обработка на храната си.

Хлебна нива дава възможност на всеки да:
  • Участва във всяка една стъпка от сеенето до жътвата и изпичането на хляба, която пожела (може да участва във всички, или в някои)
  • Да избере/пресее/подготви зърното за бъдещия си хляб
  • Да обработи нивата за бъдещия си хляб
  • Да засее зърното за бъдещия си хляб
  • Да изкаже благодарност на природата и да я помоли да е благосклонна към него, като създаде благодатни условия за да може житото за бъдещия му хляб да даде богат клас.
  • Да ожъне житото за бъдещия си хляб. Да го овършее, обели, извее.
  • Да смели брашното за бъдещия си хляб.
  • Да приготви квас за хляба си
  • Да замеси хляба си
  • Да изпече хляба си
  • Да изяде хляба си.
  • Наблюдава която стъпка от сътворението на хляба желае.
  • Закупи своя хляб във всяка една фаза от създаването му.
Пример 1: Човек купува 1 кг семе, с което се засява ~100 кв.м от което излиза ~15кг зърно от което стават 30 хляба. Ако годината е лоша, може и да не изкара толкова. Ако е добра, може да изкара повече. Ако иска, може част ожънатото зърно да запази за семе.
Пример 2: Човек купува 15 кг зърно, от което стават 30 хляба
Пример 3: Човек купува 30 хляба
Пример 4: Човек купува зърното, което ще се ожъне от 100 кв.м (може да си ги избере)
Пример 5: Комбинации от предните примери
Получи своя хляб когато пожелае
Пример 1: Човек купува 52 хляба и всяка неделя в 8 часа получава пресен изпечен хляб

Методите на Хлебна Нива за обработка на зърното, сеитба, жътва и всяка една стъпка от горепосочените ще са природно-съобразени. Няма да се използват пестициди, големи машини за обработка на почвата и жътва. Хлябът ще се прави с квас, ръчно смлян на каменна мелница и изпечен на пещ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар